Mégsem Alsózsolcán építik fel az akkufeldolgozót, bejött a hatalmas lakossági ellenállás

Megosztás

Nagyon úgy tűnt, hogy nem úszhatják meg a helyiek, hogy a mérgező anyagokkal dolgozó üzem Alsózsolcán telepedjen le az ivóvízbázis kellős közepén. A lakosság egységes és határozott tiltakozása eredményre vezetett, a szlovén cég az ország másik felén építi fel akkuüzemét.

Vajon fellélegezhetünk végleg? Sóskúton nyílik meg az Alsózsolcáról kiebrudalt akkufeldolgozó – adta hírül a Hvg.

Az üzem várhatóan februárban kezd működni.

13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására

– közölte a cég a Hvg megkeresésére kedden. A vállalat összesen 160 munkahelyet tervez létrehozni a projekttel. Peter Tibaut, az Andrada ügyvezetője és társtulajdonosa a közleményben azt írta, hogy kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulnak el, a sikeres felfutást követő második lépésben pedig teljes energiatároló rendszereket is feldolgoznak majd. „Az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végzünk. Célunk, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi követelmények és uniós szabványok alapján működjünk” – tették hozzá.

Az üzem február végén fogja megkezdeni a működését, a szükséges engedélyek megszerzése után.

Ezt követően tájékoztatásuk szerint újabb magyarországi és európai helyszínek következnek.

Azt is írták, hogy fontosnak tarják „a környezetvédelmi előírások szigorú ellenőrzését, a megfelelő hulladékgazdálkodást és a hosszú távú fenntarthatóságot”.

Az Andrada terve korábban az volt, hogy Alsózsolcán indítja el az első üzemét, ám a „a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult”.

Alsózsolcán komoly társadalmi ellenállás fogadta az Andradát. A lakosság és a településvezetés egyáltalán nem akarta, egyedül Csöbör Katalin érezte volna sikernek, ha a veszélyes üzem Zsolcára települ, majd a társadalmi vitákról és egyeztetésekről is teljes mértékben kivonta magát, egyiken sem jelent meg. Úgy tűnik, ezúttal győzött a határozott fellépés a tiltakozók részéről.

A részletekről a Borsod24 többször is bővebben írt, IDE KATTINTVA olvashatják.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek